9 důvodů proč jíst jáhly

Proč naše výživová poradkyně Andrea Musilová doporučuje JÁHLY?

Babičky je důvěrně znaly….
Dřív se tradiční staročeský stůl bez jáhel neobešel. V průběhu staletí do pozadí jáhly vytěsnila rýže, brambory, těstoviny a další. Přitom nám tyto zmíněné přílohy nenabídnou ani polovinu toho, co zdravím nabité jáhly.

Získávají se odstraněním svrchní obalové vrstvy prosa setého. Jáhly jsou tedy proso bez slupek. Semena – plody jsou malé žluté kuličky v průměru asi 1 mm.

Pokrmy z jáhel jsou lehce stravitelné a přitom velmi výživné, syté a přirozeně bezlepkové.

Jáhly jsou zásadité, čímž nepřekyselují organismus. Jsou zdrojem mnoha vitamínů a minerálů.

Obsahují hodně železa a křemíku, i vitamíny skupiny B. Mají vyvážený poměr bílkovin, tuků a sacharidů. Výživovou hodnotou se vyrovnají ovesným vločkám. Tyto malé žluté, nasládlé kuličky údajně pocházejí z Číny.

Jáhly mají zahřívací účinek na organismus. Odvar z neloupaného prosa slouží k pročištění organismu a k vyvolání pocení.

Obsahují velké množství vlákniny, která má blahodárné účinky na správné fungování střev. Mimo jiné patří mezi komplexní sacharidy, takže se do těla pomalu uvolňují, energie vám dlouho vydrží a mají minimální tendenci ukládat se do podkožního tuku.

 

9 DŮVODŮ KDY ZAŘADIT JÁHLY 

  1. vynikající pro lidi trpící anémií
  2. při překyselení organismu
  3. při žaludečních potížích
  4. prospívají ledvinám, pročišťují je
  5. podpůrné při problémech se slinivkou a slezinou
  6. posilují vlasy, nehty a zuby
  7. celkově posílí organismus a zaženou únavu
  8. detoxikují tělo a zaženou hlad na dlouhou dobu
  9. zlepšují obranyschopnost organismu

ochutnejte náš jáhlový salát s brokolicí

Tyto stránky používají k poskytování služeb soubory cookies. Pokračováním v prohlížení vyjadřujete souhlas s jejich používaním. Podrobnosti