9 důvodů proč jíst jáhly

Proč naše výživová poradkyně Andrea Musilová doporučuje JÁHLY?
Babičky je důvěrně znaly….
Dřív se tradiční staročeský stůl bez jáhel neobešel. V průběhu staletí do pozadí jáhly vytěsnila rýže, brambory, těstoviny a další. Přitom nám tyto zmíněné přílohy nenabídnou ani polovinu toho, co zdravím nabité jáhly.
Získávají se odstraněním svrchní obalové vrstvy prosa setého. Jáhly jsou tedy proso bez slupek. Semena – plody jsou malé žluté kuličky v průměru asi 1 mm.
Pokrmy z jáhel jsou lehce stravitelné a přitom velmi výživné, syté a přirozeně bezlepkové.
Jáhly jsou zásadité, čímž nepřekyselují organismus. Jsou zdrojem mnoha vitamínů a minerálů.
Obsahují hodně železa a křemíku, i vitamíny skupiny B. Mají vyvážený poměr bílkovin, tuků a sacharidů. Výživovou hodnotou se vyrovnají ovesným vločkám. Tyto malé žluté, nasládlé kuličky údajně pocházejí z Číny.
Jáhly mají zahřívací účinek na organismus. Odvar z neloupaného prosa slouží k pročištění organismu a k vyvolání pocení.
Obsahují velké množství vlákniny, která má blahodárné účinky na správné fungování střev. Mimo jiné patří mezi komplexní sacharidy, takže se do těla pomalu uvolňují, energie vám dlouho vydrží a mají minimální tendenci ukládat se do podkožního tuku.
9 DŮVODŮ KDY ZAŘADIT JÁHLY
- vynikající pro lidi trpící anémií
- při překyselení organismu
- při žaludečních potížích
- prospívají ledvinám, pročišťují je
- podpůrné při problémech se slinivkou a slezinou
- posilují vlasy, nehty a zuby
- celkově posílí organismus a zaženou únavu
- detoxikují tělo a zaženou hlad na dlouhou dobu
- zlepšují obranyschopnost organismu
ochutnejte náš jáhlový salát s brokolicí