Irský mech

Znáte novinku na českém trhu Irský mech? Je to rostlinná alternativa k živočišné želatině a kolagenu. Je nutričně bohatá a velmi výživná potravina, která má podle vědeckých studií léčivé účinky. Její největší předností je, že vyživuje klouby, chrupavky, pleť, vlasy a nehty. Dále také pomáhá odstraňovat z těla těžké kovy a radiaci.
S Irským mechem se dá velice jednoduše pracovat. I když má při prvním setkání silný zápach a chuť, tyto vlastnosti se jednoduše odstraní propláchnutím pod tekoucí vodou. Je potřeba ho nechat 24 hodin namočený ve vodě (kterou je dobré v průběhu měnit), aby změknul a nasál vodu. Pak už je připraven na přímé použití. Jelikož se nevaří ani nijak tepelně neupravuje, splňuje podmínky raw stravy a při jeho zpracování nepřijde o žádné pozitivní vlastnosti ani obsah živit.
Takto upravený Irský mech dáme do mixéru a přidáme 2dcl vody na jedno balení Irského mechu, rozmixujeme. Vznikne želatina se kterou se dále pracuje podle receptu nebo se dá přímo použít jako pleťová či vlasová maska.
Recept na exotický dort od MyKitchen
- 1 sáček Irského mechu
- 300 g kešu
- 150 g mandlí neloupaných
- 150 g datlí
- 5 lžic kokosového sirupu
- Trochu vanilky
- 70 g kokosového oleje
- 1 tlustý plátek ananasu
- Půlka manga
- Sušené ovoce na ozdobení
1.) Připravíme si želatinu z Irského mechu, podle postupu uvedeného výše. Přes noc namočíme kešu ořechy, které následně slijeme a rozmixujeme s kokosovým sirupem, kokosovým olejem a vanilkou. Tím máme hotový první krém. Druhý krém vytvoříme tak, že rozmixujeme ananas, mango a připravenou hmotu z Irského mechu. Na přípravu korpusu si namočíme přes noc datle, které následně slijeme a rozmixujeme s mandlemi.
2.) Formu vyložíme pečícím papírem, namačkáme hmotu na korpus, navrstvíme první krém z kešu ořechů a na to dáme ovocnou želatinu. Necháme přes noc zatuhnout a podáváme vychlazené.